Raise your voice festival
Τεχνόπολη Γκάζι
18 Νοέμβριου 2018
link: ΕΔΩ
Στις 18 Νοεμβρίου 2018, έλαβε χώρα στην Τεχνόπολη Αθηνών το anti-trafficking Raise your voice φεστιβάλ όπου συναντήθηκαν όλες οι οργανώσεις που ασχολούνται με το θέμα της σωματεμπορίας για να παρουσιάσουν διάφορες μορφές της.
Στο φεστιβάλ συμμετείχε η πρόεδρος του Δικτύου, κ. Ελένη Καραγιάννη και εκπροσώπησε τον σύλλογο οροθετικών Ελλάδος Θετική Φωνή και το κέντρο ημέρας/ενδυνάμωσης για ανθρώπους που εργάζονται στο σεξ, το Red Umbrella Athens. Τόσο η Ελένη Καραγιάννη όσο και το μέλος του Δικτύου , η εικαστικός και εικαστική εμψυχώτρια, Άννα Λιώλιου, τα τελευταία 2 χρόνια οργανώνουν στα πλαίσια του κέντρου Red Umbrella, εργαστήριο ενδυνάμωσης μέσα από την τέχνη, για γυναίκες, άντρες και τράνς άτομα που εργάζονται στο σέξ, στις περιοχές γύρω από την Ομόνοια.
Ως θεσμός, η Κόκκινη Ομπρέλα υποστηρίζει και θέλει να ενδυναμώσει τα μέλη μιας άλλης ομάδας ανθρώπων που εργάζονται στο σεξ, εκείνης που για κάποιες γυναίκες, άνδρες και τρανς άτομα, η εργασία αυτή, είναι επιλογή. Επιλογή φυσικά εντός εισαγωγικών και ως μόνη επιλογή, μέσα από μια ζωή όπου για διάφορους λόγους, οδήγησε σε ένα τέτοιο πλαίσιο εργασίας. Σε αυτές τις περιπτώσεις ανθρώπων, ακούγεται ως κενότητα και ηθικολογία η ευχή ή το αίτημα, απλά να απομακρυνθούν απο αυτο το πλαίσιο.Χρειάζονται αφενός αλλαγές θεσμικές ένταξης αλλά και σε ειδικό και προσωπικό επίπεδο η ενδυνάμωσή τους. Όσο κατατάσσουμε αυτα τα άτομα στην ίδια κατηγορία με τα θύματα του trafficking, τόσο τα καταδικάζουμε σε μια μη ορατότητα, τόσο συναινούμε ωστε να συνεχίσουν να εκτίθενται σε κινδύνους που θα υπονομεύουν την ακεραιότητά τους και την υγεία τους και κατά συνέπεια και όλου εκείνου του μέρους του κοινωνικού ιστου που αλληλεπιδρά μαζί τους.
Στην εγκατάσταση που ονομάστηκε My Room δημιουργήθηκε ένας χώρος που θυμίζει ερωτικό studio. Απο την αριστερή πλευρά επικρατεί το προσωπικό στοιχείο: ρούχα, εσώρουχα, προσωπικά αντικείμενα, βιβλία, φάρμακα, λογαριασμοί, γενικά ενας χώρος όπου κάποιος άνθρωπος ζει μέσα σε αυτον και είναι λειτουργικός.
Στην δεξιά πλευρά ο χώρος είναι μολυσματικός: βρόμικα σεντόνια λερωμένα με σπέρμα και αίμα, χρησιμοποιημένα προφυλακτικά παντου, μια αντρική ζωνη ένα αντρικό εσώρουχο. Ενας χώρος όπου χάνεται η εικονα της γυναίκας και επικρατεί η επιθυμία του άντρα με κυρίαρχο στόχο την δική του ικανοποίηση, ακομα και μέσα απο πράξεις βίας.
Παράλληλα στον χώρο της εκθεσης παρουσιάστηκαν και τα εργα των ωφελούμενων που επισκέπτονται το Red Umbrella Athens.
Στο φεστιβάλ συμμετείχαν και οι συνεργάτιδες του Δικτύου , και φιλοξενούμενες καλλιτέχνιδες στα πλαίσια του Xenos Project, οι εικαστικοί κ. Άντα Πετρανάκη και Κατερίνα Χριστοπούλου
Τα έργα τους θα τα βρείτε παρακάτω:
Aντα Πετρανάκη/ Παγιδευμένη
Κατερίνα Χριστοπούλου/ Girl